:: TIP PERKAHWINAN BAHAGIA ::


Berkongsi minat 
Apa yang anda minat, anda kongsikan ia bersama – sama dengan pasangan anda. Apa yang pasangan anda minat, anda wajib meminati benda yang sama. Apabila anda kerap berkongsi minat yang sama, anda akan rasa lebih rapat dan sayang pada pasangan anda.

Berdua – duaan
Anda wajib mengambil masa untuk berdua – duaan dengan pasangan anda. Tidak kiralah 10 minit sebelum tidur atau pada pagi hari. Apa yang penting, anda berdua dapat bersama dan saling bermain cinta.

Komunikasi 
Komunikasi adalah penghubung atau jambatan kebahagiaan. Tiada komunikasi yang baik antara anda berdua, hubungan akan jadi sangat kelam. Pada pagi hari, ringankan mulut untuk mengucapkan selamat pagi. Sentiasa berkomunikasi dengan pasangan anda walaupun mengenai hal – hal yang remeh.

Pendengar yang baik
Anda dengar apa sahaja yang di utarakan oleh pasangan anda. Kemudian anda ambil berat setiap perkara yang di sampaikan walaupun hal tersebut remeh. Apabila anda sudi mendengar apa yang di sampaikan oleh pasangan anda, dia juga akan menjadi pendengar yang baik pada diri anda.

Kenal pasti kehendak dan keperluan pasangan anda
Penuhi keperluan pasangan anda. Kemudian anda kenal pasti kehendak pasangan anda dan cuba penuhi kehendak dia. Tiada yang lebih bahagia apabila anda dapat menggembirakan hati pasangan anda.

24 jam romantik 
Jika anda tidak menunjukkan rasa cinta pada pasangan anda, mereka tidak akan tahu. Anda perlu sentiasa tunjukkan rasa cinta pada pasangan anda sama ada dengan kata – kata atau fizikal.

Berhadapan dengan konflik 
Jangan lari dari konflik. Sebaliknya, anda segera selesaikan masalah setiap kali ia muncul. Jika anda lari, masalah akan menjadi besar dan anda mungkin sudah terlambat di saat anda hendak selesaikannya.

Sentiasa memaafkan pasangan anda 
Kita ini manusia biasa, sudah pasti kita akan melakukan berbagai – bagai jenis kesalahan walaupun kecil. Maafkan kesalahan pasangan anda. Jadilah seorang yang penyayang dan pengasih. Tunjukkan rasa sayang anda dengan memaafkan pasangan anda.

Bertanggungjawab 
Tunaikan tanggungjawab terhadap pasangan anda. Kebanyakan pasangan sekarang takut hendak bertanggungjawab terhadap keluarga dan pasangan mereka. Anda perlu berani untuk mengambil dan menunaikan tanggungjawab anda supaya anda akan lebih bahagia nanti. Jika anda suami, tunaikan tanggungjawab anda sebagai ketua keluarga. Jika anda isteri, tunaikan tanggungjawab anda sebagai isteri. Jadi seorang yang matang.

Berikan komitmen sepenuhnya pada perkahwinan anda 
Berikan komitmen pada keluarga anda. Letakkan keluarga sebagai urusan utama anda pada setiap hari. Lakukan apa yang perlu untuk menguruskan keluarga anda. Jika keluarga anda mengalami masalah, anda perlu melindungi dia. Jika pasangan anda rasa kurang bersemangat, anda perlu sentiasa memberi dia kata – kata semangat.

Di atas adalah 10 tip perkahwinan bahagia. Zaman sekarang, lebih perit dugaannya. Namun, jika anda berjaya menempuh segala dugaan, anda akan jadi bahagia dari sebelumnya.

No comments: